iwant2help

Τα 3 μεγαλύτερα προβλήματα κάθε ασφαλιστικού συμβούλου και πως να τα αντιμετωπίσει.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ένα εύκολο θέμα. Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς , να τα βάλει σε μια λίστα και μετά να κάτσει να τα σκεφθεί . Θα μπορούσε ακόμα να προσπαθήσει να τα βάλει σε μια σειρά σπουδαιότητας αλλά αυτό είναι υποκειμενικό.

Όμως εγώ θα προσπαθήσω να εντοπίσω τα πιο «βασικά» , τα πιο θεμελιώδη που ειναι η κινητήρια δύναμη όλων των υπολοίπων. Μιλώ για αυτές τις λειτουργίες που αν δεν υπάρχουν ή αν δεν κινητοποιούνται σε σημαντικό βαθμό , δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος , αναφέρομαι σε ενέργειες, δράσεις και τρόπο σκέψης που πρέπει να γίνονται καθημερινά , συνεχώς και με πάθος.

Απόλυτη Εστίαση στον Στόχο σου

Βασικά πρέπει να έχεις στόχους. Και μιλώντας για στόχους μιλώ για σαφείς , επιτεύξιμους και «ερωτεύσιμους» στόχους. Στόχους που να σε παθιάζουν και που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου. Ευτυχώς στο επάγγελμα μπορείς να βάζεις μεγάλους στόχους. Δεν ειναι απαραίτητο να τους βάλεις για να το ξέρουν άλλοι. Αρκεί να τους βάλεις για τον εαυτό σου αλλά να τους ερωτευτείς. Να φανταστείς πως θα είναι η ζωή σου όταν ( όχι αν..) τους πετύχεις. Δεν πειράζει αν θα τους πιάσεις μετά απο 2, 3 ή 5 χρόνια. Αρκεί να τους σκέφτεσαι κάθε μέρα, κάθε πρωί και κάθε βράδυ. Να είσαι συνέχεια συγκεντρωμένος/η στους στόχους σου. Να πιστεύεις ακράδαντα πως μπορείς να τους πετύχεις και πως θα το κάνεις ό,τι και να γίνει. Να νιώθεις πως κανένας και τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει και να ξέρεις πως εξαρτάται μόνο απο σένα.  Να τους γράφεις και να τους μελετάς συχνά. Να τσεκάρεις κάθε μήνα πόσο πιο κοντά φθάνεις, να βλέπεις την πρόοδο σου τακτικά και να ξέρεις που βρίσκεσαι πάντα.

Αυτό πρέπει να το κάνεις κάθε μέρα, κάθε μέρα και κάθε μέρα.

Παγίδα των πωλήσεων

Αυτοδιαχείριση Συναισθημάτων

Το μόνο εμπόδιο για να πετύχεις τους στόχους σου είσαι εσύ ! Ναι είσαι εσύ γιατί εφόσον οι στόχοι σου είναι ανθρωπίνως δυνατοί , τότε μόνο εσύ μπορείς να σταματήσεις τον εαυτό σου. Μην αυταπατάσαι πως οι άλλοι φταίνε όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Μπορείς να προβλέψεις τις αποτυχίες, μπορείς να αλλάξεις εταιρεία, ομάδα ή γραφείο (ακόμα και αν δεν είναι εύκολο αυτό) αλλά …μπορείς ! Τίποτε δεν θα σε σταματήσει.

Αυτό που θα σε σταματήσει είναι μόνο ο εαυτός σου με τις δικαιολογίες και τις ενοχές, με το άγχος και τον φόβο. Αν τον αφήσεις τότε έχεις χάσει το παιχνίδι και έχεις χάσει τεράστιο και σημαντικό χρόνο . Και το μόνο που δεν μπορείς να αγοράσεις με λεφτά ειναι ο χρόνος. Αρα θα πρέπει να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου.

Τα συναισθήματά σου ειναι προιόν των σκέψεών σου. Όλα όσα νιώθεις και ειδικά όταν δεν είσαι καλά γεννιούνται απο τις δικές σου σκέψεις. Ελεγξε τις σκέψεις σου λοιπόν και άλλαξε τα συναισθήματά σου. Όσο και αν στεναχωριέσαι για την κακή παραγωγή του περασμένου μήνα ή τον διαγωνισμό που έχασες , δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση. Γύρνα σελίδα γρήγορα, σταμάτα να λυπάσαι (…τον εαυτό σου;;) και προχώρα με χαμόγελο ξεκινώντας τον νέο μήνα. Ξέρεις τι να κάνεις και πως … και αν δεν ξέρεις ρώτα αλλά σε κάθε περίπτωση ξεκίνα και ΚΑΝΕ πράγματα για να αυξήσεις το πελατολόγιο σου.  Πάρε το μάθημα από κάθε αποτυχία , κατάλαβε τι έγινε και γιατί και φρόντισε να μην επαναληφθεί. Πλήρωσες το μάθημα και πρέπει να το μάθεις καλά. Αλλά εκεί τελειώνουν όλα. Όλες οι αρνητικές σκέψεις  σταματάνε και νιώθεις κερδισμένος/η που έμαθες ένα καλό μάθημα γιατί πήγε λάθος η παραγωγή ή γιατί έχασες έναν καλό πελάτη κλπ κλπ.

Αυτοδιαχειρίσου τα συναισθήματά σου λοιπόν και ανέβαζε συνεχώς τον εαυτό σου και την ψυχολογία σου. Άλλωστε έχεις μεγάλους στόχους και τι είπαμε

ΚΑΝΕΙΣ , ούτε ο εαυτός σου δεν θα σε σταματήσει !

kleise rantevou

Διαχείριση Χρόνου

Κάθε λεπτό , κάθε ώρα που περνάει , σκέψου αν αυτό που κάνεις σε βοηθά να πιάσεις τον στόχο σου. Αν αξίζει να κάνεις αυτό που κάνεις και αν είναι παραγωγικό. Τις ώρες που λες ότι δουλεύεις , πρέπει να ενεργείς σε σχέση με τον στόχους σου. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να χάνει χρόνο παραγωγικό ( τις ώρες που θα μπορούσες να είσαι με πελάτες, υποψήφιους ή να βρίσκεις νέους πελάτες) σε άσχετες με αυτό ενέργειες , τότε απομακρύνεσαι από τους στόχους.

Διάφορες συζητήσεις με συναδέλφους ,καθήκοντα γραφείου,  μακροχρόνια τηλεφωνήματα με διάφορες επαφές ( και όχι για εξεύρεση υποψηφίων), μπορεί να σου φαίνονται απαραίτητα μερικές φορές αλλά είναι ο εχθρός σου. Εσένα σε ενδιαφέρει να πετύχεις τους στόχους σου πάση θυσία. Αυτό σημαίνει πως ο παραγωγικός χρόνος σου θα πρέπει να έχει σχέση ΜΟΝΟ με την εξεύρεση πελατών , την παρουσίαση προτάσεων και το κλείσιμο της δουλειάς. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα και αν δεν μπορείς να τα αναθέσεις σε κάποιον άλλο , τότε κάντα στον πιο νεκρό χρόνο που υπάρχει. Δηλαδή τις ώρες που δεν θα μπορούσες να βρεθείς με πελάτες συνήθως ή καθόλου.

Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να χρονοτριβεί στο γραφείο και να χάνεται η μέρα , τότε ουσιαστικά είναι σαν να κλέβεις τον εαυτό σου , που ειναι και εργοδότης σου.  Αλήθεια, πόσο κοστίζει η ώρα σου; Αν κάποιος σου ζήταγε τις συμβουλές σου και ήθελε να σε πληρώνει με την ώρα αλλά χωρίς ποτέ να κερδίσεις χρήματα από αυτόν με άλλο τρόπο, πόσα θα ζήταγες ;  Βάλε αυτό στο μυαλό σου , πολλαπλασίασε την αξία της ώρας σου με τις εργάσιμες ώρες της μέρας και υπολόγισε πόσα χάνεις.

Ο χρόνος σου είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό σου στοιχείο, μην το σπαταλάς.

Επίλογος

Μπορεί να έχεις άριστες τεχνικές γνώσεις (απαραίτητες) , μπορεί να έχεις τέλεια εργαλεία (υπολογιστή, κινητό κλπ), μπορεί να έχεις κάνει τα καλύτερα σεμινάρια τεχνικών πωλήσεων, αλλά όλα αυτά να μην φθάνουν.

Δεν έχει ακόμα σημασία καμμία αν τα προιόντα που προσφέρεις είναι τα καλύτερα ή τα χειρότερα στην αγορά. Δεν έχει σημασία αν το γραφείο σου ειναι μοντέρνο ή παλιό ή αν η ομάδα σου είναι η πρώτη ή τελευταία. Δεν έχει σημασία αν η εταιρεία σου είναι η πρώτη ή δέκατη στην χώρα.

Το μόνο, το πιο σημαντικό, το καθοριστικό , η αρχή και το τέλος για τη δική σου καριέρα , είσαι ΕΣΥ.

Καλή επιτυχία.

Θωμάς Σλάμαρης

Εκπαιδευτής Πωλήσεων &  Business Coach

Iwant2helptraining.com

Νοέμβριος 2020